Om mig

Utställningar

Dec 2023 - jan 2024
Vintersalong, Maria Vulfovitch Gallery, Stockholm
Aug - sept 2023
Samlingsutställning, RiverCity Gallery, Göteborg
Feb - april 2023
Liljevalchs Vårsalong 2023, Stockholm
Mars 2023
Separatutställning, Madsen Härdigs akvarellgalleri, Lund
Dec 2022 - jan 2023
Vintersalong, Galleri Kim Anstensen, Göteborg
Aug 2022
Stipendieutställning, Galleri Stalleriet, Sahlströmsgården, Torsby
Nov 2021
Galleri3, Vänersborg
Jul 2021
Separatutställning, Galleri Utsikten, Åstol
Jun 2021
Sommarsalong, Mimers konsthall, Kungälv

Anna Israelsson  – född 1982 i Umeå

Jag fick mina första akvarellfärger när jag var tio. På kvällarna satt jag i mitt rum i radhuset i Umeå och målade blåsippor och äpplen i mitt akvarellblock. Resultatet gick inte att styra på samma vis som när jag tecknade, men trots det gillade jag akvarellen direkt. I tonåren började jag måla akryl istället. Det var en vilsam avstickare från den skira akvarellfärgen. Jag njöt av att kleta på färg i tjocka lager och få tryck och kontrast. När jag inte blev nöjd målade jag över.

Jag flyttade till Göteborg och läste design på Chalmers. Där lärde jag mig att skugga kuber korrekt, måla murriga stilleben och teckna kroki. Det räckte inte för att täcka mitt kreativa behov. Jag tog sabbatsår och gick på Ölands konstskola. Där fick jag egen ateljé och mat tre gånger om dagen. Det hände att akvarellfärgerna kom fram men framför allt målade jag stora porträtt i akryl på löpande band.

Efter studierna på Chalmers följde år med fokus på annat. Jobba, flytta till Danmark, flytta till Norge, få barn, förlora mamma. Men jag hittade tillbaka till måleriet och det fick mer tid och plats igen. Denna gång fick akvarellen mitt fulla fokus. Sedan dess har jag målat mer och mer och senaste två åren har jag målat mer än någonsin.

Skriva och måla – en härlig rundgång

När jag inte målar händer det att jag skriver. Det blir en inspirerande rundgång; skriva och måla och skriva igen.

Från Västerbotten till västkusten

Jag är uppvuxen i Umeå, flyttade till Göteborg som tjugoåring och blev kvar på västkusten. Numera bor jag två mil norr om Göteborg. Jag har mina rötter i Västerbottens inland och södra Lappland. Det är mitt kreativa landskap. Latikbergs stora himmel, rågångar och skoterspår, åkrar som strängläggs, gråhundar som skäller på varann från var sin sida av byn.